Tuesday, July 21, 2015

Pärimuspeo tunnuskujundus

Rahvusvaheline pärimuspidu Baltica 2016 on saanud endale kujunduse, mis on väärikas ja väljapeetud ning kaasaegselt nutikas. Selle autoriks on Eleonoora Silluta. Sõnumeid selle kujunduse tagant palume kõigil ise leida :)


Saturday, July 18, 2015

Kas rahvapillimeheks saab ainult andetu?

Sõitsin möödunud kolmapäeval praamiga Rohukülast Heltermaale, et külastada Hiiu Folki. Istusin laua taga, mõtisklesin eelseisva ettekande teemal. Eemal kostis torupillimäng. Meenus, et olin moluraamatust lugenud, et rahvapillimehed "kutsuvad" praamisõidul Hiiumaa külalisi folgile. Tore. Meeleolukas.

Kõrval lauas kummardus mees oma naisele lähemale ning ütles kõva häälega talle kõrva, et: "/.../ ütleb selle kohta, et andetutele peab ka mingi võimalus jääma." Tundmatu mees oli oma naisele tutvustanud olukorda, põhjendanud omal viisil torupillimehe olemasolu. Isemisi mõtlesin, et hea, et nende väike laps oli mängunurgas askeldamas ja ei kuulnud sellist mõtteavaldust.

See, keda tsiteeriti, on Eesti muusikaelus üks võtmeisikuid. 

Mul tekkis endamisi mitu küsimust. Neist põletavam oli - kas võtmeisikute tasandil mõeldaksegi nii või on tegemist juhusliku kitsarinnalisusega (millesarnaseid olen siiski siit-sealt sageli kuulnud)? Minu jaoks andis see tsitaat selge pildi olukorrast, kus me ei tea ja ei mäleta enam, KES on (on olnud) rahvapillimees ja mis sõnumit ta kannab. Ka rahvapillimeeste seas on olnud ja on ka hetkel hinnatumad muusikaliselt andekaimad, vähem andekatel siin lööki ei ole. Miks arvatakse automaatselt, et kui tegeled süvamuusikaga, oled andekas? Selline suhtumine meie oma inimestesse ei ole aus.

Juhan "Torupilli Juss" Maaker Hiiumaalt. Foto: www.folk.ee 

Baltica 2016 tõstab au sisse rahvapillimehed, kes väärtustavad oma staatust olla rahvapillimeheks ning on selle üle uhked. Ja kes soovivad oma muusikaga olla kasulikud kaaslastele. 

Kui soovite teada saada, kes on ajaloos olnud rahvapillimees, siis ärge mööduge ühest huvitavast raamatust - "Äratusmäng uinuvale rahvamuusikale. August Pulsti mälestusi" (koostaja Krista Sildoja, väljaandja Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, 2014)

Friday, July 17, 2015

Baltica tuleb lavadelt alla piduliste hulka


Mida võiks tähendada lause, et "Baltica tuleb lavadelt alla piduliste hulka"? Sissekande lõpuks soovin jõuda vastuseni.

Igal traditsioonidega festivalil on oma nägu, mille järgi teda tuntakse. See nägu ei meeldi kindlasti kõigile, kuid need, kellele see meelt mööda on, tulevad igal aastal uuesti ja jälle.

Olles külastanud paljusid erinevaid folgi-nimelisi ettevõtmisi ja folkloorifestivale, on minus üha enam ja enam kasvanud soov kogeda pidu ehtsa pidulisena, võttes osa tegevustest, saades nn omal nahal tunda, mida miski nähtust-kuuldust väärt on. Mind isiklikult (arvan, et ka paljusid teid) ei rahulda ühekülgne esineja-kuulaja suhe, eriti soojal suveajal, mil inimesed kogunevad looduskaunitesse paikadesse ühiselt aega veetma. Pärimusmuusikale on selline akadeemiline suhe eriti võõras. 

Pidulised seltskonnatantse tantsimas suvel 2015
Baltica 2016 püüab teistest suurtest pidudest (festivalidest) erineda sellega, et ta pakub külalisele otsest osasaamisrõõmu, käega katsumise ja jalgadega tunnetamise kogemust. Päris pidu saab tähendusrikkaks Baltica 2016 osaks lisaks väikestele lavakontsertidele, millele on samuti ruumi meie programmis. Suurtelt lavadelt aga tuleme kõik üheskoos alla, et vähendada vahemaad esineja ja kuulaja vahel. Püüdleme suhte järele, kus ilma helivõimenduseta saab kontserdil tunda esineja helilaineid, mis panevad kuulaja samas rütmis võnkuma. Kus saab järellaulda, kui selleks soov, kus saab tantsusammu keerutada, kui selleks sobiv keskkond ja aeg. Nii, nagu see olema peaks. 

Varasemate Balticatega võrreldes on järgmise suve peol rohkem ühisolemist ning vähem esineja-kuulaja, lavalt-publikule suhet. Jäägu need rõõmud teistele peokorraldajatele!

Teresõnad

Tere kõigile, kes soovivad end siduda rahvusvahelise pärimuspeoga Baltica 2016! 

Olen Krista Sildoja, Baltica 2016 sisujuht ning minu siinse veebipäeviku eesmärgiks on jagada teile oma mõtisklusi teemadel, mis kuuluvad meie peo ettevalmistusse või laiemalt pärimuskultuuri valdkonda. Samuti olen tänulik, kui jagate kommentaaridesse oma seisukohti ning arendate veebivestlust, et meie ühise suure peo õnnestumisele kaasa aidata.

Töötan igapäevaselt Mooste Rahvamuusikakooli vedaja ja õpetajana. Täitunud on minu pikaajaline unistus luua ise midagi südamelähedast, mis oleks kaasinimestele vajalik, teenides nende muusika- ja rahvakultuurihuvisid.


Tänudega,
Krista Sildoja.